A terhesség nem betegség. Az egészséges kismamának általában nem kell lényegesen megváltoztatnia életmódját. Mégis, mivel az áldott állapot az egész szervezetben jelentős változásokat idéz elő, vannak bizonyos szempontok, melyeket ajánlott szem előtt tartani.
tovább »
A gyermekkori elhízás egyre komolyabb népegészségügyi gondot jelent. Az állapot gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik. Az elhízás oka az esetek döntő többségében (95%) az, hogy a kalória-bevitel hónapokon-éveken keresztül nagyobb, mint a napi kalóriaigény. A felesleget a szervezet jól raktározható zsír formájában halmozza fel, azaz elhízás alakul ki.
tovább »
A szép napos idő a szabadba csábít minket, sajnos a kullancsoknak is kedvez. Most is figyelnünk kell arra, hogyan kerüljük el a kullancs csípését, vagy ha már megtörtént, miként szabaduljunk meg tőle.
tovább »
A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit a füvek, fák, virágok stb. virágpora (pollenje) vált ki. Becslések szerint minden negyedik-ötödik embernek van valamilyen allergiás betegsége – például csak hazánkban is mintegy egymillióan szenvednek szénanáthában. Felmérések szerint a betegek száma egyre csak emelkedik.
tovább »
A kórházi tartózkodás napjait kellemesebbé tehetjük, ha körültekintően állítjuk össze a kórházi csomagot szüléshez. Érdemes már a 30. héttől mindent egy helyen gyűjteni, s egy sporttáskába összepakolni. Így bármikor is kell indulni, minden együtt van!

tovább »
Egyre többen dolgoznak rövidebb-hosszabb ideig, vagy akár egész nap számítógéppel. Lényeges ezért, hogy néhány alapvető szabály betartásával, megpróbáljuk a szemet érő veszélyeket minimálisra csökkenteni.
tovább »
Nátha, meghűlés, influenza, megfázás – ha köhögünk, folyik az orrunk, és sajog minden porcikánk, gyakran használjuk ezeket a kifejezéseket, holott nem minden esetben ugyanarról a betegségről van szó.
tovább »
A kirándulás vagy akár az otthoni pihenés megkeserítői lehetnek a rovarcsípések. Külföldön (elsősorban a trópusi országokban) ezek akár komoly egészségügyi problémát is jelenthetnek, ám hazánkban szerencsére a legtöbb esetben inkább csak kellemetlenek, mint veszélyesek.
tovább »
Évente 2-3 alkalommal majdnem mindenki átesik a megfázáson, avagy a náthán. Gyors lefolyású, enyhe betegség. Elkerülni szinte lehetetlen, hiszen minden járművön, iskolában, vagy boltban elkapható.
tovább »
A tavaszi fáradtság minden bizonnyal a hosszú téli hónapok hatásának köszönhető. A kevés mozgás, kevés természetes fény hatására az életfolyamatok lelassulnak, a kedélyállapotot fáradékonyság és rosszkedvűség jellemzi.
tovább »