A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges. (pl. csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás).
tovább »
Legfőbb tartóoszlopunk, a gerincünk egyben testünk szimmetriatengelye, egyensúlyszerve, meghatározza testmagasságunkat. Növekedésünk negyven éves korunkig stagnál, ezután gerincoszlopunk kopása miatt általában alacsonyabbak leszünk. Belsejében található a gerincvelő, amely az agyból kiinduló ingereket vezeti végig a test különböző részeibe, és onnan vissza. Vegetatív idegrendszerünk, mozgásunk központja, lábaink mozgatása, testsúlyunk tartása a feladata, rá épül egész vázizomrendszerünk. Ezek után nem is lehet kérdés, hogy mennyire fontos odafigyelnünk gerincünk egészségére, betegségeinek megelőzésére.
tovább »
A mozgásszervi panaszok a leggyakrabban előforduló egészségi problémák közé tartoznak. Különösen kellemetlen és bosszantó tud lenni, ha valaki egy ilyen betegség miatt válik munkaképtelenné, vagy sportkarrierjét kényszerül feladnia. Nem mellékesen az életminőséget és a közérzetet is negatívan befolyásolja egy állandósult térd-, könyök-, izom- vagy idegfájdalom.
tovább »
Az elhízásnak alapvetően két formája különböztethető meg, a hasi és a csípőtáji típus. A haskörfogatnál minden centiméter számít! A hasi elhízás komoly rizikófaktor.
tovább »
A mentők hívószáma Magyarország egész területén a 104, mely bármikor, bárhonnan, díjmentesen hívható. Fontos, hogy mentőhívás előtt tájékozódjon, tisztázza, hogy mekkora a baj, milyen ellátásra van szükség.

Életveszély (eszméletlenség, súlyos sérülés, hirtelen légzészavar, stb.) esetén ne késlekedjen, - néhány perc tanácstalanság is súlyos következményekkel járhat, - azonnal hívja a mentőket!
tovább »
Tudta, hogy ha nincs kéznél zsebkendő a könyökhajlatba érdemes tüsszenteni? Elég alaposan mos kezet? Itt van pár trükk a nátha elkerüléséhez.
tovább »
A statisztikák szerint a lakosság 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától. Rendszeres testedzés nélkül, rossz táplálkozás mellett pedig csak tovább nő majd a számuk.
Az ízületi fájdalmak hátterében számos tényező állhat. Okozhatja sérülés, fertőzés, gyulladás, autóimmun betegség és porckopás egyaránt. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, a hiba mely ízületben rejlik.
tovább »
Kedves Betegeim!

Áldott adventi várakozást, boldog Karácsonyi Ünnepeket, és sikeres Új esztendőt Kívánok!

Ezúton is értesítek mindenkit, hogy 2017.december 27- december 31 között szabadságon vagyok.
tovább »
A kerékpározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja erőnlétünk karbantartásának. Nemcsak nagyszerű zsírégető, de remek kedélyjavító is, kiváltképp, ha gyakorlása közben a természet szépségeiben gyönyörködhetünk. Mint munkába járó eszköz, sokak számára nagy segítséget jelent a reggeli-délutáni stressz elkerülésében illetve levezetésében. Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.
tovább »