A gyermekkori elhízás egyre komolyabb népegészségügyi gondot jelent. Az állapot gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik. Az elhízás oka az esetek döntő többségében (95%) az, hogy a kalória-bevitel hónapokon-éveken keresztül nagyobb, mint a napi kalóriaigény. A felesleget a szervezet jól raktározható zsír formájában halmozza fel, azaz elhízás alakul ki.
tovább »
A szép napos idő a szabadba csábít minket, sajnos a kullancsoknak is kedvez. Most is figyelnünk kell arra, hogyan kerüljük el a kullancs csípését, vagy ha már megtörtént, miként szabaduljunk meg tőle.
tovább »
A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit a füvek, fák, virágok stb. virágpora (pollenje) vált ki. Becslések szerint minden negyedik-ötödik embernek van valamilyen allergiás betegsége – például csak hazánkban is mintegy egymillióan szenvednek szénanáthában. Felmérések szerint a betegek száma egyre csak emelkedik.
tovább »
A kórházi tartózkodás napjait kellemesebbé tehetjük, ha körültekintően állítjuk össze a kórházi csomagot szüléshez. Érdemes már a 30. héttől mindent egy helyen gyűjteni, s egy sporttáskába összepakolni. Így bármikor is kell indulni, minden együtt van!

tovább »
Egyre többen dolgoznak rövidebb-hosszabb ideig, vagy akár egész nap számítógéppel. Lényeges ezért, hogy néhány alapvető szabály betartásával, megpróbáljuk a szemet érő veszélyeket minimálisra csökkenteni.
tovább »
Nátha, meghűlés, influenza, megfázás – ha köhögünk, folyik az orrunk, és sajog minden porcikánk, gyakran használjuk ezeket a kifejezéseket, holott nem minden esetben ugyanarról a betegségről van szó.
tovább »
A kirándulás vagy akár az otthoni pihenés megkeserítői lehetnek a rovarcsípések. Külföldön (elsősorban a trópusi országokban) ezek akár komoly egészségügyi problémát is jelenthetnek, ám hazánkban szerencsére a legtöbb esetben inkább csak kellemetlenek, mint veszélyesek.
tovább »
Évente 2-3 alkalommal majdnem mindenki átesik a megfázáson, avagy a náthán. Gyors lefolyású, enyhe betegség. Elkerülni szinte lehetetlen, hiszen minden járművön, iskolában, vagy boltban elkapható.
tovább »
A tavaszi fáradtság minden bizonnyal a hosszú téli hónapok hatásának köszönhető. A kevés mozgás, kevés természetes fény hatására az életfolyamatok lelassulnak, a kedélyállapotot fáradékonyság és rosszkedvűség jellemzi.
tovább »
Beköszöntött, a köhögés, nátha, megfázások időszaka. Természetes, hogy igyekszünk megóvni gyerekeinket a hidegtől és annak minden kellemetlen következményétől, de tudnunk kell, a meleg szobába zárásnál sokkal többet tehetünk a cél érdekében, ha sokszor megyünk ki a levegőre. Nem véletlenül javasolja minden szakember az édesanyáknak, hogy legalább fél órára minden nap vigyék ki a gyerekeket a friss levegőre, még akkor is, ha esetleg lázasak.
tovább »