Gennyes agyhártyagyulladás

A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb. A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges. (pl. csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás).

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet.

A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya/ügyelete.

Mit tehetünk a meningococcus-betegség megelőzésére?

A meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen van hatékony védőoltás. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben (léphiány, stb.) szenvedőket, utazókat javasolt oltásban részesíteni. Az oltási séma korosztályonként és oltóanyagonként változik. A hatékony védelem helyesen alkalmazott oltási sorozattal (alapimmunizálás) és ismétlő oltással érhető el. Külön oltóanyag áll rendelkezésre a baktérium B illetve C szerocsoportja ellen valamint kombináltan az A,C,W,Y szerocsoportok ellen.

A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (pl. bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok).

Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (pl. léphiányosok).

A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Országos Epidemiológiai Központ"

Testünk jelzései- mikor forduljunk orvoshoz?

Valóban nem kell minden egyes tüsszentésnél orvoshoz menni, mert a jól működő immunrendszer képes felülkerekedni a problémán. Léteznek viszont olyan tünetek, amelyeket nem szabad félvállról venni, mert komoly betegségre is utalhatnak.

Mellkasi fájdalom
Ha néhány percnél tovább fennálló nyomás vagy szorító érzés alakul ki a mellkasban, azonnal mentőt kell hívni. A fájdalom kisugározhat a hátba, a nyakba, az állkapocsba, a vállba, a karba, különösen a baloldalon. Emellett a beteg tapasztalhat légszomjat, izzadást, szédülést és hányingert is.

Beszédzavar, félrebeszélés
Azt gondolhatjuk, ez csak pillanatnyi zavar, együtt jár a növekvő életkorral. Félrebeszélni egyszer-egyszer mindenki szokott. Pedig a hirtelen fellépő beszédzavar vagy a szavak összekeverése, esetleg a szavak formálásával adódó probléma lehet akár a szélütés (stroke) egyik jele is. Főleg akkor, ha más tünetekkel is párosul, mint a féloldali látásvesztés, féloldali végtaggyengülés vagy zsibbadás, hirtelen fellépő ügyetlenség, a száj egyik szegletének lebiggyedése, a nyelv zsibbadása, látászavar, kettős látás, nyelészavar, szédülés és hányinger. A tüneteket az okozza, hogy egy bizonyos agyi régió vérátáramlása valamilyen módon akadályozott - lecsökkent vagy teljesen megszakadt. Ezért nem jut megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag bizonyos agyi sejtekhez. A stroke általában 45 éves kor fölött jelentkezik, de előfordulnak korai esetek is. Ha a tünetek egyszerre jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni.

Fejfájás
Sok embernek fáj időnként a feje. Legtöbbször lázas betegségek kapcsán, vagy időjárás változáskor, esetleg koncentrált figyelem, nagy pszichés megterhelés esetén panaszkodnak. Látásromlás első tünete is gyakran a fejfájás. Mindenképpen orvoshoz kell mihamarabb fordulni, ha a fájdalom nagyon erős, mindennapos, esetleg hányás kíséri, különösen, ha ez reggel jelentkezik, vagy ha mozgászavar kíséri.

Tudatzavar, görcsroham
A tudatzavar, görcsroham bármilyen formája, még a legenyhébb is azonnali kivizsgálást igényel. Amennyiben már kivizsgált betegről van szó, pl. beállított epilepszia, a kezelőorvossal előzetesen megbeszélt gyógyszer adása javasolt.

Állandó rosszkedv
A legtöbbször a nehéz élethelyzetnek vagy a túl sok munkának tudjuk be. Pedig az állandó rosszkedv, zsörtölődés vagy negatív megnyilvánulás a depresszió tünete lehet. A munka miatti rosszkedven vagy a nehéz élethelyzeten egészséges lelkülettel néhány nap hét után felül lehet emelkedni. Ha ez nem sikerült érdemes orvoshoz fordulni.

Láz
A láz a szervezet fertőzésekre adott normális reakciója, mégis sokan ettől ijednek meg legjobban. Akinél látszik, hogy az általános állapota jó, lehet várni néhány napot, mert a legtöbb ilyen betegséget vírusok okozzák és házi szerekre is remekül gyógyulnak. Természetesen, ha 2-3 nap alatt sem javul a betegség, mutassuk meg az orvosnak. Lázat csillapítani csak 38 °C felett kell, az alatt csak hőemelkedésről beszélünk. Sürgősséggel kell viszont orvoshoz fordulni akkor, ha a láz hányással, heves fejfájással, görccsel párosul.

Köhögés - nátha, vagy más probléma?
Megfázáskor gyakran lehetünk náthásak, előfordulhat köhögés. Addig, amíg az általános állapot jó, nem köhög erősen, és csillapíthatatlanul, nem kíséri nehézlégzés, addig váladékoldó és orrcsepp adása néhány nap alatt meg szokta szüntetni a panaszt. Ha viszont sokat köhög, beteg benyomását kelti, rossz a színe, magas láza van, szemmel láthatólag légzészavarral küzd, akár belégzési, akár kilégzési nehezítettséget észlel, azonnal orvoshoz kell menni. Ha a köhögés kezdete előtt evett valamit, félrenyelésre van gyanú, ez viszont sürgős beavatkozást tesz szükségessé. Ilyenkor is sürgősen orvosi segítséget kell kérni.

Bőrszín-eltérések
Az egészséges bőrszín nem lehet kékes vagy túlzottan sápadt, sárgás. Ha ilyet észlel sürgősen orvoshoz kell menni. A sápadtság vérszegénységre utal.

Hasfájás
Hasfájás és hasfájás között különbséget kell és lehet tenni még laikusként is. A szokványos magától múló szélgörcs vagy túlevés miatti hasfájás természetesen nem igényel orvosi kivizsgálást. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a has hirtelen igen erősen fájni kezd, majd ez néhány perc múlva oldódik, de periodikusan újra és újra jelentkezik. Két roham között teljesen tünetmentes is lehet.

Hasmenés, hányás - fontos a folyadékpótlás
A hasmenés és/vagy hányás alkalmával sok folyadékot veszíthet el, és ez kiszáradáshoz vezethet. Mivel a hasmenéssel nem csak folyadékot, hanem sókat is veszítünk, a szájon át történő folyadékpótlás rehidráló (víztartalmat visszaállító) oldatokkal történjen, ezeket a patikákban be lehet szerezni. Ha a megfelelő folyadékpótlás szájon át nem lehetséges kórházba kell menni. Ha a széklet, vagy netalán a hányadék vért is tartalmaz akkor is orvosi vizsgálatra van szükség. Több napos hasmenéssel akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha ez nem nagyfokú, mert az ok kiderítése fontos.

Gyors testsúlyváltozás
Mind a hirtelen fogyás, mind a látszólag ok nélküli hízás jelezhet súlyos betegséget. Sürgős vizsgálatra van szükség. (cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, vesebetegség állhat a háttérben)
« vissza