Röviden a megfázásról
Évente 2-3 alkalommal majdnem mindenki átesik a megfázáson, avagy a náthán. Gyors lefolyású, enyhe betegség. Elkerülni szinte lehetetlen, hiszen minden járművön, iskolában, vagy boltban elkapható.
A megfázás kórokozójaként ez eddig kb. 200 vírust azonosítottak, melyek a felső légutak nyálkahártyáján telepednek meg és szaporodnak. A nyálkahártyára kerülhetnek cseppfertőzéssel, illetve kézfogással által is.
A megfázás tünetei: Orrdugulás, vízszerű orrfolyás, torokfájás, fej és ízületi fájdalom, köhögés, hőemelkedés, láz.
A tünetek 3-4 nap alatt jelentősen csökkennek, és egy hét alatt maguktól elmúlnak. Néhány nap fekvés, kímélő életvitel, sok folyadék fogyasztása segít.
Gyógyszerek közül javasoltak a torokfertőtlenítők, sok modern, már antibiotikumot is tartalmazó ilyen hatású szer érhető el vény nélkül a patikákban: szopogató tabletta, tabletta, spray, oldat formájában, így a bakteriális felülfertőződés megakadályozható.
Torokfájásra és a gyulladás csökkentésére megfelelőek a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyeket 3-4 napig rendszeresen alkalmazva a tünetek minimálisra csökkenthetők.
38,5 Celsius fokos testhőmérséklet felett, szükséges a láz csillapítása, természetes eszközökkel (pl.: fokozott folyadékbevitel, hűtőfürdő), illetve lázcsillapító gyógyszerekkel. Ha a panaszok 4 nap után sem javulnak, esetleg tovább rosszabbodnak (a hőemelkedés állandósul, az orrváladék, illetve a köpet gennyessé válik, fülfájás vagy arcfájdalom társul a meglévő panaszokhoz,) bakteriális felülfertőződés állhat a háttérben, ekkor javasolt a háziorvos felkeresése, aki dönt a szükséges vizsgálatokról és további terápiáról.

A legjobb a megelőzés
• kerülje a zsúfolt helységeket, tömegközlekedési járműveket,
• tartózkodjon és mozogjon sokat a szabadban, rétegesen, de nem túlöltözve,
• párásítással növelhető a szoba páratartalma, így csökken a nyálkahártyák kiszáradásának kockázata,
• gyakran mosson kezet, hazaérkezéskor, és étkezések előtt mindenképpen. Iskola, busz, bolt illetve olyan helyen való tartózkodás után, ahol sok ember megfordul nagyon fontos az alapos kézmosás! Abban az esetben, ha nem állna rendelkezésre meleg víz és szappan, használható a drogériákban kapható számtalan kézfertőtlenítő egyike,
• fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget nyers állapotban, ha ez nem kivitelezhető, pótolja vitamintablettákkal,
• ne dohányozzon, valamint kerülje a passzív dohányzás kockázatát is, ugyanis a dohányfüst érzékenyebbé teszi a légutakat a fertőzésekkel szemben,
• próbálja csökkenteni a mindennapi stresszt, aludjon sokat.
« vissza