Monitor előtt
Egyre többen dolgoznak rövidebb-hosszabb ideig, vagy akár egész nap számítógéppel. Lényeges ezért, hogy néhány alapvető szabály betartásával, megpróbáljuk a szemet érő veszélyeket minimálisra csökkenteni.
Bár a képmegjelenítés egyre modernebb, a szemünk mégis gyorsan elfárad. Ennek egyik oka, hogy a monitoron nem ugyanúgy jelennek meg a betűk, mint egy nyomtatott lapon. Nem olyan kontrasztosak a színek, és a betűk formája is kevésbé éles és határozott. Emiatt a szem nem képes tartósan élesre állítani a monitoron nézett képet, állandóan fókuszálnia kell az éles látás fenntartásához. A fókuszálást végző apró izmok pedig egy idő után elfáradnak.
Ha számítógépen dolgozunk, óránként tartsunk 10 perc szünetet. Pihenőidőnkben álljunk az ablak elé, nézzünk a távolba, majd közelre, aztán ismét távolra. Néhány másodpercig végezzük ezt a gyakorlatot. Majd nézzünk fel, aztán a lábunkra, és ezt ismételgessük. Az irodák zárt légtere, a különböző klímatechnikai megoldások újabb tényezővel terhelik a szemet. Az általában alacsony páratartalmú környezetben a szem védőfunkciót ellátó könnyfilmje is gyorsabban párolog, így még védtelenebbé válik a szem. Mindenkinek, aki ilyen környezetben dolgozik, érdemes rendszeresen nedvesítő hatású szemcseppet használnia.

Ha nagyon mereven nézünk valamit, néha még pislogni is elfelejtünk. Pedig ez az önkéntelen mozgás nagyon fontos a szemfáradtság megelőzésében, mivel a pislogás tisztítja, nedvesíti a szemgolyó felszínét. Lényeges ezért, hogy munka közben tudatosan pislogjuk.
20-30 percenként tartsunk rövid szünetet, néhányszor lassan hunyjuk le, majd nyissuk ki a szemünket.A kontaktlencse-használók fokozottabban ki vannak téve a számítógépes munka veszélyeinek, hiszen szemük sokkal könnyebben kiszárad.

Nem mindegy az sem, hol helyezzük el a monitort. A megfelelő elhelyezéssel sokat tehetünk egészségünk védelme érdekében. A képernyő felső szegélyének nagyjából szemmagasságban, illetve az alatt kell lennie, a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb.

A monitor legyen 50-70 centiméterre a szemtől, így a centrális látótéren belül helyezkedik el a teljes terület.
Ebben az esetben a megjelenő szöveg olvasásakor csak a tekintet áthelyezésére van szükség, nem kell mozgatni a fejünket. A begépelendő szöveget célszerű a monitorhoz lehető legközelebb tenni. A képernyőre szerelhető irattartó kiváló megoldás lehet, mivel így szemeinket és nyakunkat megkíméljük a felesleges mozgatástól.

A képernyőt úgy helyezzük el, hogy elkerüljük a fényvisszaverődést, tükröződést. Lényeges, hogy az ablakot megfelelő fényvédővel, redőnnyel lássák el, s az is, hogy a monitoron megjelenő képek stabilak legyenek.

Leghelyesebb a számítógépet a természetes fénytől viszonylag távol, az ablakra merőlegesen elhelyezni. Mivel a túlságosan erős fény fáraszthatja a szemet és zavarhatja a koncentrációt, ideális, ha az irodában az általános világítás gyengébb, mint a monitor fényereje. Emellett célszerű asztali lámpával megvilágítani a klaviatúrát, illetve az egyéb iratokat.

Étkezésünkkel is sokat tehetünk! Fogyasszunk sok tengeri halat, antioxidánsokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket. Az áfonya, a feketeribizli, a fekete szeder magas flavonoid, polifenol és vitamin tartalmának köszönhetően a leghatásosabb szemvédő gyümölcsök.

Évente egyszer menjünk el szemészeti szakvizsgálatra!
« vissza