Így előzd meg a náthát!
Tudta, hogy ha nincs kéznél zsebkendő a könyökhajlatba érdemes tüsszenteni? Elég alaposan mos kezet? Itt van pár trükk a nátha elkerüléséhez.
Lassan beköszönt a megfázások és az influenza időszaka. A megfelelő higiénia elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegségek elkerülhetőek legyenek. A nagy tömegben a köhögés és tüsszögés miatt sokkal könnyebben terjednek a fertőzések.

A gyakran használt tárgyakon (pl. közlekedési eszközök kapaszkodója, liftgomb, kilincs) is könnyen megragadhatnak a kórokozók. A kórokozók a testen kívül elég hamar elpusztulnak, de akár 72 órán keresztül is életben maradhatnak az olyan felületeken, mint a kilincs, a billentyűzet, a villanykapcsoló, a csapok vagy a liftgomb. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban gyakrabban mosson kezet.

Tanácsok a helyes kézmosáshoz:

Nedvesítse be a kezét folyó vízzel!
Adagoljon tenyerébe szappant!
Dörzsölje szét tenyerén a szappant!
Határozottan mossa meg a kézfejeket!
Mossa meg az ujjak közét is!
Az ellenkező tenyerén is dörzsölje szét alaposan a szappant!
Külön-külön mossa meg a hüvelykujjakat és csuklóját is!
Dörzsölje össze tenyerébe behajlított ujjait!
Vízzel alaposan öblítse le kezeit, és papírtörlővel törölje szárazra!
Azzal a papírtörlővel zárja el a csapot, amelyikkel kezet mosott, és ugyanazzal a papírtörlővel nyissa ki az ajtót.
A papírtörlőt dobja a szemetesbe.


A baktériumok és vírusok sokkal könnyebben terjednek nedves kézen, mint szárazon. Az elektromos kézszárítók jelentősen növelhetik a baktériumok elterjedését, mert számukra ideális táptalaj a meleg, nyirkos környezet.
A papírtörlő ebben az időszakban jobb, mint a kézszárító.

Több mint 200 kórokozó okozhat megfázást és influenzát. Ezek gyorsan terjednek köhögés és tüsszentés útján. Amikor a tenyerünkbe tüsszentünk vírusok, baktériumok sokasága kerül a bőrre, amelyeket a kilincsekre, nyomógombokra, kapcsolókra továbbítunk. Emiatt fontos, hogy ne tüsszentsünk a kezünkbe! A legjobb az lenne, ha zsebkenőbe tüsszentenénk, de ennek hiányában a könyökhajlat a legmegfelelőbb hely.

Nagyon fontos, hogy igyekezzünk kezünket távol tartani az arctól, mivel a kórokozók a szemen, orron és szájon át is könnyen bejutnak a szervezetbe.

Tippek a természetből
Céklasaláta
A cékla igen magas vastartalommal rendelkezik, mely a vérképzéshez elengedhetetlen. Ugyanakkor a megfázás tüneteinek enyhítésében is nagy szerepet játszik. Nagyon fontos, hogy a meghűléses időszakban fogyasszunk minél több céklát.
Torma
A torma remek gyulladáscsökkentő, és igen intenzíven tisztítja a légutakat. A torma fogyasztása tüsszentésre ingerel!
Gyömbér
A gyömbér enyhíti a gyomor és a torokfájást, továbbá kiváló köhögéscsillapítónak is bizonyul. Egy kisebb darab friss gyömbért leforrázunk, majd kb. öt-hat percig állni hagyjuk. Ízlés szerint ízesítjük.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta kiváló C- vitaminforrásnak bizonyul az év bármely hónapjában. Ínycsiklandó salátát is készíthetünk belőle vagy önmagában fogyaszthatjuk. A salátához két evőkanál olíva vagy kukoricaolajat, és karikákra vágott lila hagymát adjunk.
« vissza