A jó és a rossz koleszterin
Kétféle koleszterint különítünk el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az úgynevezett "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója.
A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin kb. 20%-a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi 80%-ot pedig a szervezet saját maga termeli a májon keresztül.
A koleszterinre nagy szüksége van a szervezetnek, hiszen a sejthártyák, illetve a létfontosságú szervek, például a mellékvese és az idegrendszer fontos alkotórésze.

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. Az emberben a májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

Az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, amivel érelmeszesedést, szívproblémákat okozhat.
A HDL-koleszterin magas szintje azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben szállítódik vissza az érfalból a májba az erekben már lerakódott koleszterin, ahol lebontódik.

A vér magas koleszterin szintje az egyik legfontosabb rizikótényezője korunk egyik leggyakoribb betegség csoportjának a szív- és érrendszeri betegségeknek. Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. A továbbiakban úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet.

A koleszterinszint fontos mutatója a szervezet állapotának. A kívánatos: 3,8-4 millimol per liter. A vérképet tekintve az a jó, ha a vérben magas a HDL és alacsony az LDL szint.
A koleszterin szint csökkentésére két lehetőség van: nem gyógyszeres és gyógyszeres kezelés.

Megfelelő diéta
A nem gyógyszeres kezelés tulajdonképpen a megfelelő diétás étrendet jelenti. A koleszterin csak állati eredetű táplálékban fordul elő, főleg tojásban, tejtermékekben. Célszerű a fehér húsok (csirke, pulyka, hal) arányának és a telítetlen zsírsavak (olíva- repce- sáfrány- szójaolaj) növelése az étrendben. Sok zöldséget tartalmazó könnyű ételeket, és napi rendszerességgel gyümölcsöt szükséges fogyasztani. A kiegyensúlyozott étrendben a napi egy pohár bor fogyasztása kedvező hatású.

Gyógyszeres kezelés
Mivel a koleszterin kb. 20%-a kerül táplálék útján a szervezetbe, ezért sok esetben pusztán diétával nem lehetséges a megfelelő koleszterin értékek elérése. Ilyenkor gyógyszeres kezelés bevezetése szükséges. Fontos tudni, hogy a koleszterincsökkentő terápia élethosszig tartó kezelést igényel.
A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Sok egyéb rizikótényező mellett az egyik legfontosabb a koleszterin. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani, hogy megfelelő életmóddal, étrenddel és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres kezeléssel lehetőség van ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek a megelőzésére.

« vissza