Kövér gyerekek – mit tehet a szülő?
A gyermekkori elhízás egyre komolyabb népegészségügyi gondot jelent. Az állapot gyakorisága az életkor előrehaladtával emelkedik. Az elhízás oka az esetek döntő többségében (95%) az, hogy a kalória-bevitel hónapokon-éveken keresztül nagyobb, mint a napi kalóriaigény. A felesleget a szervezet jól raktározható zsír formájában halmozza fel, azaz elhízás alakul ki.
A gyermekkori elhízás okai:

A csecsemő túletetése, mivel az anya nem megfelelően válaszol a gyermek nyugtalanság-jelzéseire és ételt ad akkor is, ha a baba éppen fél, fáradt vagy unatkozik.

Ne igyon a gyermek édes italokat és üdítőket, helyettük szomjoltónak mindenképpen vizet, ásványvizet, gyümölcsteát vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasszon!

Kedvezőtlen a család, de az óvodák, iskolák étkeztetése is: a fehérje és növényi rostban dús étrend (száraz húsok, párolt zöldségek, gyümölcsök) helyett a zsírban gazdag ételek és a fölösleges, extra szénhidrátok(édességek, cukor, chipsek, üdítők) bevitele általános gyakorlat.

A húsokat grillezve, fedő alatt pároljuk! A burgonyát főzve, nem pedig olajban sütve, a zöldségeket pedig nyersen vagy párolva készítsük el.

Felvágott helyett használjunk zöldségből készült kenhető krémeket (padlizsánkrém, avocado krém, brinzából (juhturóból) készült krém, vagy egybesült húsokból vágjunk le szeleteket és azt tegyük a kenyérre.

Az édes és sós rágcsálnivalók szintén kerülendőek, ropogtatnivaló helyett inkább gyümölcs kerüljön az asztalra!

Egyre nagyobb ismeretanyagot kell elsajátítaniuk a gyerekeknek, így nő az iskolában és az otthon eltöltött mozgásszegény időszak. Szabadidejük jelentős részét a képernyő előtt (számítógép, videó, TV, videojátékok) ülve töltik a gyerekek.

A tömegsport visszaszorult, az élsport preferálása napjaink jelensége.
Otthonülő a család. A család mozgásszokásai a minták, melyeket a gyermek követ.

Pszichológiai szempontból a gyermekkori elhízás legnagyobb hátránya az, hogy a túlsúlyos, kövér gyerekek gyakran kerülnek a közösségek perifériájára, és egyre inkább visszahúzódnak a társas kapcsolatoktól. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy gátlásosak lesznek, és a szociális ügyességük elmarad a többiekétől. Legfőbb örömük az evés lesz. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek testsúlyának rendezésével egyidejűleg társas készségeik fejlődésére is figyeljünk. Így jelentősen csökken a visszahízás esélye.

Amennyiben az orvosi vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a gyermek túlsúlyát nem betegség okozza, hanem a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll a háttérben, akkor jön a legnehezebb feladat: a kezelés.

A diéta ne legyen túl szigorú, egyrészt mert az úgyis betarthatatlan, másrészt a fejlődő gyermeki szervezetnek bizonyos mennyiségű tápanyagra szüksége van. Sokkal jobb, ha a gyermek lassan, de egyenletesen ad le kilóiból, mintha hirtelen fogy sokat, amit többnyire visszahízás követ, vagy ritkán a veszélyes kóros fogyásba (anorexia nervosába) csap át.

A finomságoktól sem szabad eltiltani a gyerekeket teljesen, de ilyet csak különös alkalmakkor (pl. születésnap, vendégség, iskolai jutalmazásra) és akkor is csak mértékkel kapjanak.

Kezdjen el a gyermek sportolni! A sok mozgás legalább olyan fontos, mint a helyes táplálkozás. Gyakran ráadásul nem is idő hiányában mozognak keveset a gyerekek, egyszerűen csak inkább tévét néznek ahelyett, hogy elmennének biciklizni vagy focizni. Ahol a sport szervezett formája a gyerek számára nem elérhető, legalább a nagy séták, kirándulások, úszás, biciklizés, otthoni torna (esetleg DVD-k segítségével) javasolható.
« vissza