A fogyókúra mellékhatásai
Jól tudjuk, hogy a karcsú alak nemcsak szép, hanem egészséges is. Ennek megőrzése nagyon fontos, viszont ha ezt pár hét alatt szeretnénk megvalósítani drasztikus fogyókúrával, akkor számolnunk kell annak következményeivel.
Az egyes makro tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) megfelelő mennyisége az étrendben alapvető feltétele a szervezet egészséges működésének. Ha ez az egyensúly megbillen, és főleg, ha ez az eltolódás hosszú időn át fennáll, egészségkárosodás következhet be.

Az egyes divatdiéták széleskörű térhódítása elsősorban annak köszönhető, hogy rövid időn belül gyors fogyást ígérnek. A látványos eredmények hangsúlyozása mellett azonban a többségüknél nem hallani semmiféle hátrányról. Nézzük, hogy a szélsőségesen alkalmazott, hosszan tartó diéták milyen káros hatással lehetnek közérzetünkre, egészségünkre.

Szénhidrátszegény diéták

A szénhidrátok nélkülözhetetlenek az izomműködéshez, a vegetatív idegrendszer működéséhez, ezért hiánya csökkenti a szellemi- és fizikai teljesítőképességet, szédülést, fejfájást, depressziót is okozhat, vitamin- és ásványi anyag-hiányhoz vezet. Az alacsony szénhidrátbevitellel együtt járó magas fehérje- és zsírbevitel növeli számos betegség (pl. vesebetegség, szív. és érrendszeri betegségek) kialakulásának a kockázatát.

Fehérjegazdag diéták

A megnövelt fehérjebevitel pl.500-600 g állati fehérje, 60-80 g gabonaféle és némi zsiradék, rendkívül vese és májkárosító, csontritkuláshoz vezethet.

Fehérjeszegény diéták

A főleg zöldségekből álló diéták már rövidtávon is tápanyaghiányhoz vezethetnek. Mivel a fehérjék a test alapvető építőkövei, a sejtek fő összetevői, hiányuk következtében súlyos izomsorvadás, gyermekek esetében növekedési, fejlődési zavarok léphetnek fel.

Szétválasztó diéták

A fehérje gazdag napokon a vese és a máj terhelődik túl, a szénhidrátmentes napok az idegrendszernek jelenthetnek problémát.

Vércsoport diéta

A vércsoportok szerinti diéta a négy vércsoport közül csak egynek javasolja a teljes kiőrlésű gabonák bevitelét, pedig mindenkinek szüksége van rájuk, és néhol túlzottan engedi az erősen savasító ételek és italok fogyasztását.

Testkontroll diéta

A testkontroll azt javasolja, hogy délig csak gyümölcsöt együnk, szénhidrát és fehérje ne szerepeljen egy étkezésen belül. A gyümölcsök energiatartalma nagyon kevés, ezért már késő délelőtt fizikálisan és szellemileg is fáradtnak érzik magukat a diétázók. Összetett szénhidrátokra is szüksége van a szervezetünknek.

Rizs, krumpli, káposzta, gyümölcs, tejdiéta

Az egyoldalú táplálkozás számos hiánybetegséghez vezet.

Alacsony energia bevitelű diéták

A napi alacsony (900 - 750 kilokalóriás) étrend, csak rövid távon hatásos, mert a csökkent energia-felvételre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel reagál.

A diéták csak bizonyos ideig tartanak, és a súlycsökkenés után, amikor a fogyókúrázó visszaáll a korábbi táplálkozására, fokozódik a zsírsejtképződés, előnytelenül változik az izom/zsír arány, ezért végül a diéta előtti testtömeget meghaladó testsúly alakul ki. Ezt nevezik jó-jó effektusnak, és ez a legrosszabb, amit szervezetünkkel tehetünk.
„Általánosságban elmondhatjuk, hogy mindenki abban a fogyókúrában hisz, amelyikben akar. Azt azonban nem tanácsos figyelmen kívül hagyni, hogy hosszútávon szinte minden esetben hiányállapotokat okozhatnak a különböző divatdiéták. Ezen kívül bár lehet, hogy gyorsan lefogyunk tőlük, de azt könnyen és gyorsan vissza is hízzuk, mivel hosszútávon nem tarthatóak.

Amikor fogyókúrába kezdünk, igyekezzünk olyan diétát választani, amit hosszútávon, akár életünk végéig is képes vagyunk tartani, így a siker biztosan nem marad el. A gyors fogyást ígérő diétákat messziről kerüljük el, mert ezek a későbbiek során sokkal több kárt okoznak, mint hasznot. Minél lassabban fogyunk, annál biztosabb, hogy sokáig meg tudjuk őrizni a fogyókúra során elnyert alakunkat.”

A helyes fogyókúra alapelve, hogy csökkentsük a kalóriák számát, és építsünk be életünkbe rendszeres testmozgást. Étkezzünk naponta ötször, keveset. 18 óra után már nem tanácsos étkezni, mert amit akkor eszünk, raktározásra kerül.

Érdemes erőteljesen csökkenteni a konyhasó használatát. A finomított cukrokat tanácsos elhagyni. Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nélkül (min 2 l) nincs fogyás.

Drasztikus diéták helyett sportoljunk és táplálkozzunk egészségesen.
« vissza