Mit vigyünk a kórházba szüléskor?
A kórházi tartózkodás napjait kellemesebbé tehetjük, ha körültekintően állítjuk össze a kórházi csomagot szüléshez. Érdemes már a 30. héttől mindent egy helyen gyűjteni, s egy sporttáskába összepakolni. Így bármikor is kell indulni, minden együtt van!

Az anyuka csomagja
Személyes iratok: személyi igazolvány, házasságot igazoló okirat vagy apasági nyilatkozat, a várandós anya gondozási könyve, TAJ- kártya, vizsgálati leletek, notesz, toll, olvasnivaló, telefon töltővel, fényképezőgép vagy kamera, pénz.
Ruházat: köntös, papucs, 2 pár zokni, szoptatós melltartó, eldobható bugyik, hálóingek.
Olyan darabokat válasszunk, amelyekben igazán jól érezzük magunkat. A top például remekül beválik a vajúdás alatt. A magas derekú szorítós bugyik kényelmesek, császárosoknak nem vágnak be a sebnél, nem pöndörödnek a még domború has alá, megtartják a méretes betéteket, s tartják a hasfalat is. Érdemes meggondolni, az eldobható steril bugyik beszerzését is.
Fontos, hogy a hálóing végig vagy köldökig kigombolható vagy lehajtható vállpántú és mellrészű, szellős pamut legyen. Így egyszerűbb a szoptatás, és a babát is nekivetkőzés nélkül a mellkasunkra fektethetjük. A szoptatós melltartó méretének kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kismama melle a tejelválasztás megindulásakor nagyobb lesz, mint a terhesség végén.
Tisztaság, kényelem: törölközők, fogkefe, fogkrém, hajkefe, hajgumik, körömolló, tusfürdő, sampon, testápoló, nedves intimtörlő, intim folyékony szappan, WC-papír vagy nedves popsitörlő, papír WC-ülőke, papírzsebkendő, óriásbetét, az első pár napra, majd éjszakai intimbetét, melltartó betét, mellszívó, bimbóvédő, melltörlő kendő, mellbimbóra krém, tejserkentő teakeverék. Érdemes beszerezni egy felfújható úszógumit, mert gátmetszés után kényelmesebb ezen ülni.
Étkezésekhez: vizespohár, evőeszközök, szalvéta, konzervnyitó, ásványvíz, rostos üdítő, keksz.
A kisbaba első csomagja
Érdemes megtudakolni, hogy mit biztosítanak a szülészeteken, s mit szükséges bevinni. Általában szükséges pelenka, textilpelenka, popsitörlő, bőrápoló krémek, babapohár, babanapló.
Nem kell magunkkal vinni, de pakoljuk össze és készítsük elő a kismama és az újszülött ruháit, amelyekben majd hazamehetünk. A kisbaba öltöztetését nagyban befolyásolja az időjárás.
Mit csomagoljunk a kisbabának?
• Pelenka
• Az évszaknak megfelelő 56-os (a baba méretétől függően esetleg kisebb) body
• Rugdalózó
• Sapka
• Takaró
• Télire overall vagy bundazsák
• Kocsikabát vagy kardigán
• Textilpelenka vagy nyálkendő
• Hordozó vagy mózeskosár

« vissza