Légúti allergiák
A legtöbb embert tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit a füvek, fák, virágok stb. virágpora (pollenje) vált ki. Becslések szerint minden negyedik-ötödik embernek van valamilyen allergiás betegsége – például csak hazánkban is mintegy egymillióan szenvednek szénanáthában. Felmérések szerint a betegek száma egyre csak emelkedik.
Allergiára már több mint egy évszázada adnak az orvosok gyógyszereket, a betegség pontos oka viszont mindmáig rejtély. Az allergia többtényezős betegség, sohasem vezethető vissza egyetlen okra. Kialakulásában szerepet játszhat a helytelen táplálkozás, a pszichés állapot és nem utolsó sorban bizonyos öröklöttség is.

Felmérések szerint, ha az egyik szülő allergiás, 50 százalék, ha mindkét szülő allergiás, akkor 70 százalék annak a kockázata, hogy a gyerek is allergiás lesz. Mindezek mellett fontos megemlíteni a környezeti tényezők hatását, amelyek kiválthatják a betegséget.

A régóta velünk élő anyagoknak is megváltozott a szerkezete. A virágpor szemcsékre rátapadó légköri szennyező anyagok megváltoztatják azok felszínét, és a szervezetet sokkal jobban irritálják. Sok példát lehet találni a környezetszennyezés és az allergia kapcsolatára. A betegek egy részénél az allergiás nátha csak szezonálisan jelentkezik, mivel az allergén csak időszakonként található meg a környezetünkben.

Jellemzően szezonális szénanáthát okoznak a pollenek.

Tavaszi panaszok esetén: fák (mogyorófa, éger, kőris, nyírfa)
Nyár eleji: füvek, gabonafélék. Nyárvégi: üröm, fészkesek
Egész évben gondot okoznak (perennialis tünetek) pl. a lakásban található allergének: állati szőrök, toll, bőr, házi poratka, penészgomba (tapéta, virágföld, virágcserép)

A pollenallergiások többsége keresztallergiát mutat bizonyos élelmiszerekkel, pl. nyírfa–alma, mogyoró. Füvek, gabona–hüvelyesek. Üröm–zeller, sárgarépa. Vannak bizonyos környezeti faktorok, amelyek önmagukban nem allergizálnak, de más allergének hatását felerősítik: bor, sajt, kávé, forró fürdő, sportolás.

Állandó allergiás panaszok mögött gyakran húzódnak meg foglalkozási allergének: liszt- és sütőipari, élelmiszeripari termékek, állati takarmányok pora, fa- és parafapor, izocianát, fodrászati szerek, kozmetikumok, fémek, festékek, gyanták, ragasztók.

Nemcsak a belélegzett, de az ételallergének is okozhatnak szénanáthát, asztmát. Gyakori allergének: alma, dió, mogyoró, málna, eper, kivi, zeller, tehéntej, tojás, hal, tenger gyümölcsei, szója, fűszerek, élesztő. Bizonyos gyógyszerek is súlyos allergiás reakció okozói lehetnek: antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők stb.

Változott az emberek pszichés állapota. Felgyorsult, teljesítményközpontú világunkhoz egyre kevesebben tudnak alkalmazkodni. Pszichológusok a szorongás ekvivalensének tartják az allergiát, és relaxációt, hipnózist, viselkedésterápiát javasolnak.

Természetgyógyászok szerint minden betegség diszharmónia, a szervezet egyensúlyának felbomlása, az energia áramlásának elakadása, ezért alapvetőnek tartják a táplálkozás megváltoztatását.

Fontos tehát, hogy az allergia elleni küzdelem - a betegség soktényezős jellegéből következően - szintén sokoldalú legyen. Sajnos az öröklöttségből fakadó hajlamot nem nagyon tudjuk megváltoztatni, de azt megtehetjük, hogy odafigyelünk táplálkozásunkra, így a kiegyensúlyozott és zsír- és fűszerszegény, valamint ásványi anyagokban és rostokban gazdag étkezések kerülnek előtérbe.

Lehetőség szerint próbáljuk meg elkerülni azokat a helyeket, ahol szennyezett a levegő, ne dohányozzunk, őrizzük meg lelki egyensúlyunkat, amennyire csak lehet. Születés után a legfontosabb a dohányfüst nélküli környezet és az anyatejes táplálás legalább fél éves korig!

Mindennapjaink során igyekezzünk kerülni a természetidegen és az allergiát kiváltó anyagokkal való találkozást, amely csökkentheti az allergia tüneteit, bizonyos esetekben akár el is múlhatnak a kellemetlen panaszok.

Teendők házi poratka allergia esetén:

háziállatok, szobanövények, szőnyegek, kárpitozott bútorok eltávolítása
hálóruha viselése (az ágyba ne kerüljön lehámlott bőr)
vízgőz átengedése a matracokon, ágyneműkön
párásítás, hűvösebb szobalevegő
napi porszívózás, gyakori ágyneműcsere

A penészgomba régi tapéták mögött telepszik meg, de elhasznált virágföldek, cserepek is kedvelt búvóhelyei a penésznek. Penészgomba allergia esetén a tapétát távolítsuk el, szobanövényeinket ültessük át!

Teendők állatszőr-allergia esetén: az állat azonnali eltávolítása a lakásból, ellenkező esetben a panaszok egyre gyakoribbak és súlyosabbak lehetnek, végül asztma alakulhat ki.

Teendő pollenallergia esetén: keressünk fel allergológust, ő tudja megállapítani, pontosan melyik pollen okozza a panaszokat! Virágzásakor kerüljük a szabad levegőn való huzamos tartózkodást, sportolást!

Ételallergiásoknak házi ételek fogyasztása ajánlott, kerülni kell a színes gyümölcssalátákat és egzotikus ételeket, a fűszerkeverékeket (gyakran tartalmaznak zellert). Ne egyenek egyszerre nagy mennyiséget, ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt! Éveken át tartó allergénmegvonás az ételallergiások 30%-ánál végleges gyógyulást okozhat.
« vissza