Állatszőrallergia
Többnyire a kutya és a macska bőre, szőre, nyála, vizelete vált ki allergiás tüneteket, de lehet a „tettes” a tengerimalac, az aranyhörcsög, a degu vagy más, lakásban tartott kisállat is. A lószőr vagy a nyúlszőr ugyancsak allergénként szerepelhet.
A háziállatok tolla, pihéje, nyála, ürüléke, bőrük elhalt és lepergő hámsejtjei, illetve a bőrükben található váladékképző-mirigyek nedvei mind tartalmaznak olyan fehérje komponenseket, amelyek túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthatnak ki.
Tartósan fennálló vizes orrváladékozás, tüsszögés, orrdugulás, orr-, garat-viszketés, száraz köhögési roham, a bőrön különböző helyen fellépő csalánkiütés, bőrviszketés, vakarózás, száraz bőr esetén forduljunk orvoshoz, mivel valószínűleg valamilyen allergén szüntelenül jelen van otthonunk levegőjében.
Tudományos kutatások igazolják, hogy azoknál a kisgyermekeknél, akik kutya vagy macska mellett nőnek fel, kisebb bármilyen allergia kialakulásának veszélye. E jelenséget úgy kell elképzelnünk, ahogyan a védőoltások működnek: a pici adagban állandóan jelenlévő allergénhez hozzászokik az immunrendszer, s így később más anyagra sem reagál túlérzékenységgel.

Vigyázat! Kialakult allergia esetén viszont nem létezik hozzászokás az allergénhez. Tehát, akinek kutyaszőr-allergiája van, az ne fogadjon örökbe egy kutyust, mert nem lesz tőle jobban, csak betegebb!
Maga az allergia nem öröklődik, viszont az allergiás hajlam igen. A statisztikai adatok tanulsága szerint, ha az egyik szülő allergiás, a gyermek 40 százalékos valószínűséggel lesz maga is beteg, s ha az édesapa és az édesanya is érintett, az utódok 60 százaléka szenved majd túlérzékenységtől. Hogy a hajlamból lesz-e betegség, az számos provokáló tényező hatásán múlik. Ide tartozik a levegő szennyezettsége vagy a szoptatás korai befejezése.

Az allergiás betegségekből mai tudásunk szerint nem lehet végleg meggyógyulni. Diagnosztizálása és kezelése mégsem felesleges, hiszen a korszerű készítmények tünetmentessé tehetik a betegséget.
Teendő állatszőr allergia esetén
Mint minden allergiánál, itt is alapszabály, hogy meg kell próbálni elkerülni az allergiát okozó tényezőket. Amennyiben ez nem történik meg, a helyi tünetekből szépen lassan az egész immunrendszert érintő általános betegség, az allergiás asztma is kialakulhat.
Mivel az allergiát okozó, akár mikroszkopikus nagyságú részecskék a levegőbe kerülnek, s annak közvetítésével otthonunk minden négyzetcentiméterére eljutnak, az elsődleges feladat az alapos nagytakarítás. Ebbe beletartoznak a fűtő- és légkondicionáló készülékek, a bútorok huzata, a szőnyegek, a függönyök, de még a fal vagy tapéta megtisztítása is.
Menjen vagy maradjon?
Az esetek egy részében a gazdák igazolt allergia esetén sem válnak meg kedvencüktől. Természetesen ez egyéni döntés, néhány dologra azonban ilyenkor nem árt figyelni.
• Kedvencüket ne engedjék a hálószobába, különösen az ágyba ne, mert a nyugodt pihenést is megnehezítő tünetekre számíthat.
• A velük való foglalkozás, játék színtere legyen inkább a kert vagy a park. Ezt követően ne feledkezzenek meg az alapos kézmosásról!
• A háziállat típusától függően időnként fürdessék meg kedvencüket.
• Kisrágcsálók, macskák esetében gondoskodjon naponta legalább kétszer az alom cseréjéről.
• Az allergének megtapadásának esélyét csökkenthetik a lakásban, ha kerülik a szőnyegek, kárpitozott bútorok, drapériák használatát.

« vissza