Rovarcsípések
A kirándulás vagy akár az otthoni pihenés megkeserítői lehetnek a rovarcsípések. Külföldön (elsősorban a trópusi országokban) ezek akár komoly egészségügyi problémát is jelenthetnek, ám hazánkban szerencsére a legtöbb esetben inkább csak kellemetlenek, mint veszélyesek.
Az embert is megtámadó, hazánkban élő rovarok kettős, fogószerű szájukkal marják meg, vagy potrohuk fullánkjával, illetve tőrszerű, szúró-szívó szájszervükkel szúrják meg az embert.
A keletkező kis seb önmagában nem komolyabb sérülés, de a támadó rovar mérgének vagy a kórokozók behatolásának lehet a helye. A csípéseken, marásokon keresztül az emberi szervezetbe bejutó rovarváladék, méreganyag sok esetben allergiás tüneteket vált ki.
A mérges szúrást, marást helyi fájdalom, bőrpír és duzzanat kíséri. Alkalmanként létrejöhet távoli duzzanat is, sőt több csípés vagy túlérzékenység esetén bekövetkezhet hányás, hasmenés, izzadás és görcsök. Kezelésére általában elegendő a tüneti kezelés. A méreg utólag már nem közömbösíthető, de hideg borogatás, hintőpor, antihisztamin tartalmú kenőcs enyhíti a fájdalmat. Napjainkban már kapható kifejezetten e célra kikísérletezett gyógyhatású készítmény is.
Nehéz megállni a rovarcsípés helyének vakarását, de mindenképp kerülendő, mert a körmünkkel okozott hámsérülések elfertőződhetnek! Az allergiás panaszokat ki kell vizsgáltatni, hogy az arra érzékeny beteg megfelelően tudjon védekezni, gyógyszerrel felkészülni.
Szúnyogcsípés
A Magyarországon kimutatott mintegy 44 szúnyogfaj közül csak néhány faj szívja az emlősök vérét, és ezek sem terjesztenek semmilyen fertőzést. A szúnyogcsípés közepe fehér, tömött, körülötte vörös, csalánkiütésszerű udvar keletkezik. Arra érzékeny egyéneknél a szúnyogcsípés csalánkiütést, hólyagos gyulladást is okozhat, ám ez igen ritka.
Pókharapások
Magyarországon, természetes élőkörülmények között nem él olyan pókfaj, melynek harapása mérgező lenne.
Kullancscsípés
A kullancs csípése a folyamat közben fájdalommentes, így észre sem vesszük. Hazánkban a növényzet és a klíma kedvez a kullancsok szaporodásának, így természetben járva használjunk kullancsriasztó sprayt, és otthon alaposan vizsgáljuk át magunkat és családtagjainkat.
Méh- és darázscsípés
A méhek és darazsak okozta csípések veszélyesebbek lehetnek, mert egyrészt egyes fajok csípése mérgező, másrészt a mérget nem tartalmazó csípésekre is sokan allergiásak.
A méh- és darázscsípés általában heves fájdalommal jár, amit gyorsan kialakuló élénkvörös duzzanat kísér. A duzzanat napokig megmaradhat. Egyetlen szúrás általában nem okoz általános tüneteket (kivétel a méhméreg-allergia), de többszörös csípés és a bekerülő nagyobb mennyiségű méreg hatására hasi panaszok, görcsök, szédülés, ájulás, elvétve hirtelen halál is kialakulhat.
Amennyiben a megcsípett személy nem túlérzékeny a rovarcsípésre, és nem tapasztal súlyos tüneteket, elegendő a fullánk eltávolítása, a seblemosás és a hűtés alkalmazása, esetleg antihisztaminos krém használata.
Azonnal hívjuk a mentőket:
• ha szájban vagy orrban történt a rovarcsípés, mert nagy a fulladásveszély!
• ha öntudatvesztés lép fel
• ha a megcsípett egyénnél a sápadtságot, verítékezést, nyirkos bőrt, szapora légzést vagy pulzust, bágyadtságot észlelünk!
Amíg a mentő megérkezik:
• kíséreljük meg megkeresni a rovart, és azonosítani vagy megmutatni a kiérkező orvosnak.
• ha szájban történt a csípés, és a beteg eszméleténél van, szopogattassunk vele jeget, etessünk fagylaltot!
• próbáljuk meg csipesszel eltávolítani a fullánkot, majd alkalmazzunk steril seblemosást (pl. alkohol), és hűtsük a duzzanatot!
« vissza