Kérdések és válaszok a fogamzásgátlókról
• Mikortól véd a tabletta a nem kívánt terhességgel szemben?

A tablettaszedés elkezdését a menstruációs ciklushoz kötik. A menstruációs ciklus első napja az a nap mikor a menses jelentkezik.

Amennyiben a ciklus első napján kezdjük el szedni a gyógyszert, úgy már az ötödik naptól védettséget ad.

Ha a ciklus 2-5 napja között kezdjük el szedni, akkor ez első hónapban végig kiegészítő fogamzásgátló módszer használatára van szükség, 21 napon át, majd 7 nap szünet és a következő levél elkezdésekor lehetünk biztosak a védettségben.

A ciklus 5. napja után már ne kezdjük el alkalmazni, várjuk meg a következő vérzést!

• Mit tegyek, ha kihagytam egy tablettát?

A legtöbb tabletta esetében érvényes az, hogy ha 12 órán belül pótolja a tablettát szedő nő a kimaradt szemet, akkor teendő nincs.

Ha 12 óránál hosszabb időt késlekedett a tabletta bevételével, a tabletta megbízhatósága csökkenhet. Minél több, egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás gyengülésének veszélye.

Különösen nagy a teherbe esés kockázata, ha a csomag elejéről vagy végéről hagyott ki tablettákat.

Ha az első héten történt, akkor megnyúlik a tablettamentes időszak, ez esetben nőgyógyász felkeresése javasolt, a terhesség kizárása céljából.

Ha a második héten felejtette el bevenni a tablettát, akkor folytassa a gyógyszer szedését tovább, kiegészítő védekezés nem szükséges.

Ha a harmadik héten felejtett el egy tablettát bevenni, akkor két lehetősége van.

Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, és a következő tablettákat a megszokott időben vegye be. Kezdje meg a következő csomagot, amint a jelenlegi csomag végére ér úgy, hogy ne hagyjon szünetet a csomagok között. (pecsételő vagy áttöréses vérzés felléphet.)

Hagyja abba a tabletta szedését a jelenlegi csomagból, tartson 7 napos vagy rövidebb tablettamentes szünetet (számítsa bele azokat a napokat is, amikor kihagyta a szedést), és folytassa a következő csomaggal. Ha ezt a módszert követi, mindig a hét ugyanazon napján kezdheti a következő csomagot, mint rendesen.

Ha elfelejtette bevenni a tablettát, és a tablettamentes szünetben nem jelentkezik megvonásos vérzés, a terhesség lehetősége fennáll. Forduljon orvosához, mielőtt a következő csomag szedését elkezdené.

• Hasmenésem volt, mit tegyek?

Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló felszívódásához minimum 3-4 óra szükséges, ha ezen időszak alatt a tablettát szedő nő hányt vagy hasmenést tapasztal, a tablettát pótolni kell. Ha ez nem lehetséges, akkor a kimaradt tabletta esetén adott útmutatás szerint kell eljárni.

• Rontja-e a fogamzásgátló tabletta a fogamzóképességet?

Nem. Számos klinikai tanulmány igazolja a fogamzásgátló tabletta hatásának visszafordíthatóságát.

• Okoz-e a fogamzásgátló tabletta súlygyarapodást?

Mindenféle szóbeszéddel ellentétben, a fogamzásgátló tablettát szedő nők legnagyobb részénél a testsúly változatlan maradt. Arányaiban ugyanannyi nőnél alakult ki 2 kg-ot meghaladó fogyás és hízás, mint a tablettát nem szedő nők között, tehát alaptalan a súlynövekedésért a tablettát hibáztatni. Egyes nőknél a vízvisszatartás okoz testsúlygyarapodást, az erre hajlamosaknál gyenge vízhajtó adásával kiküszöbölhető a probléma.

• Kell-e tisztulási szünetet tartanom a tablettaszedés során?

Nem. A tabletta hatása reverzibilis, azaz a fogamzóképesség megtartásához nincs szükség szünetekre, de a kimaradt tabletta miatt sokszor kell szembenézni nem kívánt terhességgel.

• Azonosak-e a tabletták?

Egyáltalán nem. Többféle típusa létezik a hormonális fogamzásgátló tablettáknak: egy-, két-, háromfázisú, kombinált vagy minipill. A széles paletta is segíti, hogy minél inkább személyre szabottan lehessen a fogamzásgátló tablettát kiválasztani.

• Van-e valamilyen más előnyük a tablettáknak?

A fogamzásgátló tablettáknak még számos előnyük van a fogamzásgátlás mellett, ilyen például a premenstruációs szindróma tüneteinek enyhítése, a kismedencei gyulladások elleni hatása, az akne ellenes hatás, a görcsös menstruációk enyhítése, a vérszegénység kialakulásának csökkenése.

• Mikor cseréljünk tablettát?

Akkor váltsunk tablettát, ha szedése alatt nem tolerálható mellékhatás jelentkezik, vagy kiderül valamilyen betegség, ami nem engedi az eddigi tabletta szedését, illetve 35 éves kor után, amennyiben kombinált tablettát használtunk. Ha évek óta problémamentesen szedünk egy fogamzásgátlót, akkor azt nem érdemes lecserélni csak azért, mert vannak újabb készítmények is.
« vissza